Accesul și conectarea la Internet

Accesul si conectarea la Internet

Utilizarea serviciilor oferite de Internet este posibila numai după conectarea la rețea, care asigura accesul la resursele unui calculator-gazda, ce funcționează ca un nod al rețelei Internet. In principal, accesul la Internet poate fi realizat sub forma următoarelor tipuri de conexiuni:

  • conexiune permanentă (dedicata)- reprezentata printr-un calculator legat permanent la un nod Internet; este deci accesibilă, de regulă, la nivelul institutiilor, organizațiilor comerciale sau educaționale mari;
  • conexiunea temporară- ce oferă acces la rețea numai după apelarea telefonică a Nui furnizor de acces,prin linie telefonică (dial-up connection)

Conectarea la Internet

Pentru a realiza o conexiune Internet sunt necesare următoarele:

  1. resurse utilizator
    • resurse fizice(hardware):
      • un calculator, dotat cu un procesor cel putin de tip Pentium, funcționând la o frecvență de 166 MHz
      • un modem (dispozitiv periferic de intrari-iesiri, numit modulator-demondulator; acesta realizează conversia informatiei din forma digitala in semnal electric, transmiterea acestei informații către un alt calculator, precum si informația inversa, respectiv conversia semnalului electric in informație digitala). Principala caracteristica tehnica a unui modem este viteza de transfer, exprimata in bps (biți pe secunda) si multipli ai acestei unități.
      La ora actuala exista trei tipuri de modemuri:
      • intern (placa montata in interiorul calculatorului, conectata prin cablu telefon)
      • extern (dispozitiv de sine stătător conectat prin cablu la calculator si la telefon)
      • wireless (fara fir) care realizează transmiterea datelor prin intermediul undelor radio, cafa a fi necesare cabluri de conexiune).
    • resurse software: -set de programe specializate care permit conectarea propriu-zisa (soft dial-up), precum si utilizarea serviciilor Internet, cum ar fi: un browser(program de navigare pe Internet si de vizualizare a paginilor web), un program de expediere si recepționare a postei electronice, un program de conversație pe Internet etc.
  2. medii de comunicație:

  3. Pentru realizarea conectării se poate folosi una dintre variantele de comunicații de ma jos:
    • linie telefonica dedicata(pentru conexiune permanentă)
    • linie telefonica închiriata (pentru conexiune temporară, accesibila ca preț, dar cu dezavantajul aglomerării liniei in cazuri de trafic intens si al imposibilității folosirii telefonului pe perioada conectării)
    • linie telefonică digitală (ISDN-Integrated Services Digital Network, oferind conectare rapida pe un canal diferit de cel al legăturii telefonice, dar cu dezavantaje legate de costul ridicat al convexiunii)
    • cablu TV(conectare realizata utilizând aceeași rețea de cabluri folosita si de furnizorii de televiziune prin cablu)
    • canale radio(conectare wireless la subretele locale, pe arii geografice restrânse)
    • canale satelit, utilizând telefonia prin satelit.
  4. furnizor de servicii Internet (Internet Service Provider)-firma specializata care poseda capacitatea de conectare permanenta la Internet si care pune la dispoziția clienților, contra cost, servicii de conectare temporara. Accesul oferit de provideri poate fi reprezentat de o gama diferita de servicii Internet, in mod evident diferențiate prin taxele percepute:
    • acces total(full Internet)
    • acces limitat numai la unele servicii (posta electronica, grupuri de știri).

    De asemenea, limitările impuse de provideri se pot referi si la:

    • timpul de acces (de regula un anumit număr de ore pe luna sau până la epuizarea contului)
    • volumul de informații transferate.

Configurarea sistemului de operare pentru realizarea unei conexiuni Internet

Pentru configurarea calculatorului se activează una din cele doua cai de mai jos:

  • Computerul meu(My computer)->Panou de comandă(Control Panel)->Conexiuni in retea (Network Connections)
  • Start->Conectare la(Connect to)->Conexiuni in rețea (Network Connections)

In urma selecției se deschide un program utilitar de tip wizard(vrăjitor) care ghidează pas cu pas utilizatorul in realizarea conexiunii.

Pentru început se aleg tipul de conexiune(Internet, rețea locala) si providerul(selectat din lista furnizată sau cu nume tastat de utilizator).

Următorii pasi sunt constituiți de alegerea modalității de conectare, apoi tastarea numelui si, respectiv, a numărului de telefon al providerului( care va fi apelat de softul dial-up la fiecare conectare).

Ultima etapă a configurării conectării este stabilirea datelor de identificare ale titularului de cont Internet.

Se stabilesc in acest mod doua elemente importante:numele sub care utilizatorul va realiza conectarea(user name) si parola( password). Conectarea este deseori denumita si lobare, iar numele utilizatorului login-name. Parola este o succesiune de caractere presupusă a fi cunoscuta numai de către utilizator.

Parola este deosebit de importanta, întrucât ea constituie singurul mijloc de protecție a contului de utilizator. Pentru a evita dezvăluirea parolei către persoane neautorizate, aceasta nu apare in mod explicit in fereastra de identificare, caracterele fiind înlocuite cu simboluri grafice speciale.

După completarea datelor cerute si apăsarea butonului de conectare, intr-o fereastră se va afișa faptul ca modemul încearcă sa realizeze conexiunea. Daca exista vreo problemă in stabilirea legăturii, datorată, de exemplu, unei defecțiuni de conectare a modemului la linia telefonica, acest lucru va fi semnalat sub forma unui mesaj de eroare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Principiul comunicării în Internet

Ce se înțelege prin Internet